Gorenje: Prihodi od prodaje povećani 2,9%, čista dobit 9,1 milijuna eura

Bez autora
Mar 12 2012

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje ostvario je u 2011. godini 1,4 milijarde eura prihoda od prodaje koji su tako za 2,9 posto povećani u odnosu na 2010. S druge strane, dobit iz poslovanja u 2011. iznosi 36,5 milijuna eura, što je za 35,3 posto manje nego u 2010. Čista dobit u prošloj godini iznosi od 9,1 milijun eura i uglavnom je u skladu sa zadnjim očekivanjima u kompaniji. U Gorenju navode kako se radi o solidnim poslovnim rezultatima. Za europske proizvođače kućanskih aparata prošle godine pogoršali su se uvjeti poslovanja, potaknuti dužničkom krizom u eurozoni, a očekuje se da će se ove godine to promijeniti. Gorenje kao teškoće u lanjskom poslovanju navodi i rekordan porast cijena sirovina i materijala, što nije moglo biti preneseno u cijenu konačnih proizvoda. Prodaja kućanskih aparata u Europi lani je smanjena za 1,3 posto, dok je još u 2010. bilježen rast od 2,1 posto.

Gorenje: Prihodi od prodaje povećani 2,9%, čista dobit 9,1 milijuna euraSlovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje ostvario je u 2011. godini 1,4 milijarde eura prihoda od prodaje koji su tako za 2,9 posto povećani u odnosu na 2010., objavila je u ponedjeljak skupina Gorenje.

S druge strane, dobit iz poslovanja u 2011. iznosi 36,5 milijuna eura, što je za 35,3 posto manje nego u 2010. Čista dobit u prošloj godini iznosi od 9,1 milijun eura i uglavnom je u skladu sa zadnjim očekivanjima u kompaniji.

U Gorenju u priopćenju za javnost navode kako se radi o solidnim poslovnim rezultatima. Direktor Franjo Bobinac rekao je da su se za europske proizvođače kućanskih aparata prošle godine pogoršali uvjeti poslovanja, potaknuti dužničkom krizom u eurozoni, a očekuje se da će se ove godine to promijeniti. Gorenje kao teškoće u lanjskom poslovanju navodi i rekordan porast cijena sirovina i materijala, što nije moglo biti preneseno u cijenu konačnih proizvoda.

Prema podacima europskog udruženja proizvođača kućanskih aparata CECED, prodaja kućanskih aparata u Europi lani je smanjena za 1,3 posto, dok je još u 2010. bilježen rast od 2,1 posto, navelo je Gorenje u priopćenju. Slabiji opseg i strukturu prodaje Gorenje je lani zabilježilo posebno u istočnoj i jugoistočnoj Europi, a na tim je tržištima bilo izloženo i rizicima vezanim na tečajne razlike i teškoće u naplati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik